SKOLMUSEETS FÖREMÅLSSAMLINGAR
LÄSA
MATEMATIK
NATURVETENSKAP
SKOLPLANCHERNA
SKRIVA

SKOLPLANSCHER
Stadsmuseet har ca 4000 skolplanscher i sina samlingar. Planscherna förvaras i magasin på Lindholmen. Delar av samlingen finns registrerad och fotograferad i Carlotta, museets föremålskatalog.

Bakgrund
Redan under 1800-talets första hälft tillverkades undervisningstavlor i trä med läsetabeller och kortare berättelser. De användes främst inom växelundervisningen och kan ses som en föregångare till skolplanscherna.

Under senare hälften av århundradet började framställningen av rullplanscher, vanligtvis i form av en pappersplansch som klistrats på linneväv. Dessa planscher tillverkades till att börja med inte i Sverige, utan importerades från Tyskland.

Först under 1890-talet trycktes de första svenska skolplanscherna, efter påtryckningar från Sveriges Allmänna Folkskollärares förening (”Köp svenskt!”); nu kom även krav på mer realistiska motiv på planscherna.

I början av 1900-talet kom de första skolplanscherna helt i papp – vilket man sedan fortsatte med fram tills 1962, då tillverkningen lades ner. Den sista planschen, ”Fridlysta växter i Göteborg”, satte därmed punkt för en viktig era inom skolhistorien.
 

Den 1 december 2017 öppnades utställningen Skolplanschen mellan fakta och fiktion på Göteborgs Stadsmuseum. Projektet har möjliggjorts genom stöd från Sällskapet för folkundervisningens befrämjande. Läs mer

Några Årtal i skolans historia
Här hittar du lästips om skolplanschens historia
 

  
www.skolmuseet.se