UTSTÄLLNINGAR

Göteborgs Stadsmuseum visar en utställning om och med planscher ur museets skolsamling, webbutställningen Skolplanschen mellan fakta och fiktion

Skolplanschen mellan fakta och fiktion är en helt digital utställning, om och med ett 40-tal planscher i ämnet svensk historia. Liksom museets basutställning Göteborgs födelse handlar det om 1500- och 1600-talen, tiden för stadens grundande. Skolplanscherna i utställningen är fördelade på fyra teman: händelser, miljöer, kartor och porträtt. I utställningen finns även en del som berättar om den svenska skolplanschens och museets skolsamlings historia från 1824 fram till idag. De utställda planscherna är tillverkade inom ett spann på åttio år -de äldsta planscherna är från 1867, de nyaste från 1947. Utformning och material varierar från den klassiska modellen tryckt på papper fäst på papp, till rullplanscher i storformat och tunna pappersark.

 
 
Den sista svenska skolplanschen trycktes 1962, ca 70 år efter att de första helt svensktillverkade planscherna gavs ut. Skolplanscher hade förstås använts längre än så, och många svenska förlag importerade planscher från t ex Tyskland, ett föregångsland inom pedagogikens område. Material och utformning av planscherna utvecklades allteftersom tillverkningskostnaderna sjönk och tryckmetoderna förbättrades: under tidigt 1800-tal tillverkades ofta sk undervisningstavlor av trä. Rullplanscherna som var populära runt sekelskiftet 1900 trycktes på papper som monterades på linneväv för att hålla bättre. I planschens över- och nederkant satt en trälist, som den rullades upp på när den inte användes för att ta mindre plats och skyddas mot smuts.

Läs mer om skolplanschens historia i www.stadsmuseetsskolplanscher.se
Vill du veta mer? Här är några lästips i ämnet i Stadsmuseets bibliotek



 

  
www.skolmuseet.se